Home | Contact | Disclaimer | Sitemap
Een moderne kijk op staar
Wat zijn de verschijnselen van staar?

Staar ontwikkelt zich meestal heel langzaam. Het komt meestal voor in beide ogen. In het begin is een klein gedeelte van de lens aangedaan. Vaak merkt de patiënt hier nog niets van. Pas als de lens over een groter gebied is aangedaan, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Heel geleidelijk wordt het zicht dan steeds waziger, vooral voor veraf zien.

Daarnaast zijn er nog een aantal verschijnselen die bij staar kunnen optreden:

- wisselende gezichtsscherpte
- dubbelzien
- slechter zien in het donker
- gevoeligheid voor licht
- veranderd brilgebruik

Wazig en dubbel Nachtblindheid

"wazig & dubbel zien en slechter zien in het donker"

wisselende gezichtsscherpte
In een vroeg ontwikkelingsstadium van staar kan de gezichtsscherpte nogal wisselen. Soms kan de sterkte van de bril een aantal keren worden aangepast. Als het troebel worden van de lens verder toeneemt, heeft veranderen van de brilsterkte geen zin meer.

dubbelzien
Er zijn patiënten die met één oog dubbelzien. Dit verdwijnt als de staar toeneemt.

slechter zien in het donker
Staar veroorzaakt ook het slechter zien in het donker. Vooral autorijden in schemer of duisternis is dan problematisch, waarbij de sterke verstrooiing van het licht van de koplampen van tegemoetkomende auto’s de problemen nog versterkt.

gevoeligheid voor licht
Patiënten met schorscataract zien meestal het best bij zwakke verlichting, wanneer de pupil enigszins wijd is. Patiënten met kerncataract hebben vaak meer licht nodig om nog redelijk te kunnen zien.

veranderd brilgebruik 
Soms ontdekken patiënten met kerncataract dat zij weer kunnen lezen zonder bril, terwijl zij voor het zien in de verte nog steeds een bril nodig hebben. Dat komt door de toename van de brekende kracht van de lens. Lichtstralen vanaf korte afstand worden dan goed afgebeeld op het netvlies. Het oog is bijziend geworden. Dit "goede zien" gaat geleidelijk weer verloren als de lens verder troebel wordt.Vind uw chirurgVind uw dichtstbijzijnde Acrysof chirurg

Vul uw postcode in